Fotografi: Grunnleggende kunnskap

Photography

Fotograferi er en form for visuell kunst som bruker lys til å fange bilder. Det brukes bredt i alle aspekter av moderne liv, som synliggjøres gjennom tilstedeværelsen i aviser, magasiner, bøker, plakater, postkort, reklamer, film og fjernsyn. Fotografering har også blitt et viktig verktøy i mange profesjonelle felt, som rettshåndhevelse, kriminologi, medisin og kunst.

Fototeknikker for alle kamera

De tidligste fotografiene ble tatt med monokrome (svart-hvitt) filmer. Det var imidlertid ikke før Eastman Kodak utviklet “Kodachrome” på 1930-tallet at farge ble vanlig. Før det ble de fleste bilder tatt ved hjelp av spesialiserte prosesser.

Det finnes mange forskjellige fototeknikker som alle med et kamera kan bruke. Elementer som Tredelsregelen, linjer, teksturer, mønstre og former kan alle inkorporeres i bilder for å skape komposisjoner som er både interessante og estetisk tiltalende. Disse kompositoriske elementene er imidlertid bare en del av bildet; det finnes ingen en riktig eller gal måte å ta et bilde på. For å lese mer om fototeknikker som er enkle å adaptere for entusiaster på alle nivå, kan du lese artikkelen om 6 enkle fototeknikker.

Hver fotograf ser verden på en litt annen måte, og det finnes uendelige muligheter når det gjelder komposisjon.

Lyssetting

En annen viktig del av å ta gode bilder er å forstå prinsippene for lyssetting. Forskjellige lyskilder gir ulike lyskvaliteter, og hver har sine egne unike effekter på det endelige bildet. Å forstå forskjellen mellom hardt og mykt lys, direkte og diffust lys, høylys og skygger kan hjelpe deg med å forbedre dine fotograferingsferdigheter betydelig.

I tillegg til grunnleggende begreper som blenderåpning og lukkertid er det også viktig å forstå hvordan ulike megapiksler påvirker kvaliteten på bildene dine. Generelt sett betyr høyere antall megapiksler bedre bildekvalitet. Dette er imidlertid ikke alltid tilfellet, spesielt når man sammenligner kameraer fra forskjellige produsenter. Det er også nyttig å vite hvilke objektiver som passer best til en spesifikk hensikt.

Zoom-Objektiv

For eksempel kan et zoomobjektiv være bedre egnet til landskapsfotografering enn et vidvinkelobjektiv, da det lar deg holde motivet i fokus mens du zoomer inn og ut. En annen vurdering er hvor dybdeskarphet du ønsker i bildene dine. For eksempel kan en liten dybdeskarphet være flott for portretter, mens en stor dybdeskarphet ofte brukes i landskaps- eller arkitekturfotografering.

For valg av linse anbefaler jeg at du leser denne artikkelen: Beste fotolinse [year]

Kunsten å fotografere dyrelivet

Når man fotograferer dyreliv, er det viktig å huske at dyr er ville og uforutsigbare. Kom aldri for nærme et stort dyr eller noen dyr i det hele tatt, da dette kan være farlig både for deg og dyret. Det er også viktig å være tålmodig og ikke haste med å prøve å fange et “fantastisk” bilde.

Kom deg gjerne ned på bakken, på knærne eller til og med på magen om nødvendig, og beveg deg langsomt mot motivet ditt. Ved å være helt stille og ikke-truende, kan du noen ganger oppleve at dyret ser på deg som en del av landskapet i stedet for en potensiell trussel. Denne tilnærmingen kan også være tryggere enn å forsøke å komme nær nok til å berøre eller fange små dyr, da dette kan forårsake stress og frykt hos dem.

La deg inspirere av denne italienske fotografen her (særdeles entusiastisk i gatefotografi) :